Jongeren begeleiden naar de toekomst
Als je werk doet waar je blij van wordt, dan zit je goed. Je hebt vast de ruimte om jouw talent in te zetten. Werk je met tegenzin? Burnout? Zoek uit waar je wél tot je recht komt. Dan helpt het, als je helder voor ogen hebt wat jóuw talent is. En daar ligt een grote taak van het onderwijs, stelde Wout Plevier op de jaarlijkse decanendag van het Friese mbo: leer jongeren zichzelf kennen..

Wout Plevier heeft een missie: minstens honderdduizend mensen bereiken met zijn verhaal over het belang van talentontwikkeling. De teller staat nu ruim over de helft. Dat is hard nodig, aldus Plevier: ‘Volgens onderzoek kan hooguit 30 procent van de mensen werken vanuit zijn of haar talent. Als het gaat om de ruimte om écht te werken met bezieling, gaat het slechts om 12 procent. Aan de andere kant zit 1.300.000 mensen in Nederland tegen een burnout aan. Dat heeft alles met elkaar te maken.’

Mens achter de professional
Veel mensen gaan in de hectiek van nu over hun grenzen heen. Wil je als organisatie goed draaien? Zorg dan dat werknemers hun talent kunnen gebruiken, is de boodschap van Plevier. Geef hen de ruimte om autonoom te werken, laat hen participeren in de organisatie én zie de mens achter de professional. ‘Zo’n 68 procent van de mensen ziet de leidinggevende als demotiverend.’ En dat is slecht voor de werknemer én de organisatie.

Moedig hen liever aan om hun talent in te zetten, aldus Plevier. Dat is ook een goede manier om een ingewikkelde toekomst tegemoet te gaan, waarin van alles – in het vak en in de samenleving – snel zal veranderen. Zorg dat jongeren in staat zijn om zelf de regie te nemen. En doe dat vooral ook zelf, was zijn advies: laat je niet opjagen en neem de regie. Of, zoals ze in Noorwegen zeggen: ‘Get clarity, know yourself, shape your future.’

Persoonlijke vorming
Persoonlijke vorming wordt belangrijker dan het aanleren van kennis en vaardigheden. Als je zelfstandig kunt denken en keuzes kunt maken, ben je in staat om soepel te reageren op nieuwe ontwikkelingen. Weet waar je goed in bent… Niet zo extravert, maar juist introvert? Dan ben je misschien helemaal op je plek, als jij heel precies een aantal taken moet uitvoeren.

Dus: wie ben je werkelijk? Wat betekent dat voor je werk? En wat voor opleiding hoort daarbij? Iedereen heeft een natuurlijke gave, is de overtuiging van Plevier. En als je hiermee terechtkomt op een plek die bij je past, word je daar steeds blijer van én steeds beter in.

Samen aan de slag
In een reeks workshops gingen decanen en mbo-medewerkers vervolgens samen aan de slag, in de geest van het thema: ‘Jongeren begeleiden naar de toekomst.’ Zo zocht in twee rondes een stevige groep onder leiding van Saskia IJszenga ​naar nieuwe manieren om de samenwerking van voortgezet onderwijs en mbo te verbeteren, om jongeren soepel in de juiste opleiding te krijgen. Ook voor internationalisering, Skills The Finals, Expertisepunt LOB en ‘Eerste hulp bij het begeleiden van jongeren’ was veel belangstelling. Ben ik een buffel of meer het type dolfijn? Bij ‘Eerste Hulp’ kon iedereen meteen even puzzelen, op weg naar zelfkennis. (tekst Jan Dijksma)

Wout Plevier

Je vindt hier de link naar de Online Training; mensen kunnen zich vrijwillig aanmelden en krijgen dan toegang tot onze training t.w.v. €347,-. Deze is voor jullie gratis met de code: GRATISASSISTANTPOWERCLASS. Om extra power aan leven te geven!

https://wout-plevier.mykajabi.com/offers/USEiLwY7/checkout?coupon_code=GRATISASSISTANTPOWERCLASS